Search

11-то издание на фестивал „Младите в театъра“


Фестивалът „Дни на младата режисура“ е създаден през 1985 г. по инициатива на режисьора Иван Станев съвместно с Димитър Радичков. Това е отворена възможност за млади, току-що завършили режисьори с покана да представят своето разбиране за театър.В началото на октомви, между първи и осми, беше проведено единадесетото издание на фестивал „Младите в театъра“, който има мисията да предостави сцена на спектакли от дебютиращи и млади режисьори и да даде възможност на ловешката публика да се запознае в рамките на няколко дни с най-любопитното от театралния живот в страната. Тази година в изданието бяха селектирани десет постановки, които минаха с голям успех на сцените на ловешкия театър. Фестивалът се откри с представлението „Апарт“ по текстове от сборника „Артисти със сребро в косите“ с режисьор Илко Ганев, за когото тази постановка е режисьорски дебют. Спектакълът е ярък визуален театрален експеримент със спомени от бележити наши артисти, като Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова и още много други, изиграни от млади техни колеги. Събитието се запомни като емоционален момент, в който зрителите гледаха представлението от сцената и чуха лични спомени и любопитни истории от света на театъра. „Апарт“ се стреми към приемственост в театъра между различните поколения – това подчерта и директора на театъра, Биляна Петрова, която използва тържествения случай, за да представи новите млади лица от трупата на ловешкия театър на откриването.


С началото на фестивала те започнаха работа с унгарския театрален режисьор Марк Тарноки. Той проведе едноседмичен уъркшоп с артистите от ловешката трупа на тема "Актьорска импровизация". Всеки ден в рамките на 4-5 часа заедно те изследваха теми, игрови похвати и структури, с които изграждаха свои авторски материали. Отправната точка на Марк Тарноки беше развиване на актьорския потенциал. Той даваше различни типове задачи на актьорите за развиване на тяхната креативност. Без да им показва какво да правят, чрез импровизационни задачи те измисляха заедно в екип композиции на момента. В края на тази седмица, която съвпадна и с края на фестивала, те представиха резултата от своята работа пред около 100 души публика на голяма сцена. На представянето Марк Тарноки сподели, че основната му цел е да свърже музиката и движението в сценичен разказ - задача, с която актьорите от ловешката трупа са се справили блестящо.

В рамките на съпътстващата програма жителите на Ловеч имаха възможност да се насладят и на голям брой събития със свободен вход. Множество случайни минувачи станаха свидетели на физически театър на открито от актьори от трупата всеки ден непосредствено преди представленията. В Езиковата гимназия се прожектира пред ученици и граждани премиерата на нов документален филм за Димчо Дебелянов, с режисьор Мариян Маринов, който сподели, че се вълнува да представи филма си именно на този форум, в гимназията, която самия той е завършил. Не на последно място, лекцията на Дарко Ковачевски за кукления театър мина с голям успех пред любопитни погледи, а сценичното четене с Мария Сапунджиева на пиесата „Кой се страхува от вълци“ от унгарския автор Жолт Пожгай донесе на ловчалии още вълнения и емоции.


Спектаклите от програмата на фестивала дадоха различни лица на младите в театъра. Драматично – куклен театър „Васил Друмев“ Шумен гостува с танцовия спектакъл „Кукери“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово представи „Истината или се осмеляваш“. На следващите дни гостуваха Драматичен театър „Стефан Киров” Сливен с „Хляб в джоба“, Драматичен театър „Сава Огнянов” Русе с „Три сватби и едно възкресение“, Драматичен театър „Никола Вапцаров” Благоевград с „Вампир“, авторския спектакъл „Три“, Държавен куклен театър Стара Загора „Алиса в страната на чудесата“, Драматично – куклен театър „Иван Димов“ Хасково с „Балканът не е мъртъв“. Закриващото представление беше отредено на театъра-домакин с документалния спектакъл на младия режисьор Благой Бойчев посветен на първия български космонафт, Георги Иванов, „Един ден двадесет и три часа и една минута“, който беше последван от представянето на резултата от уъркшопа на режисьора Марк Тарноки.

Фестивалът нямаше конкурсен характер, но всеки спектакъл беше отличен със специално изработена пластика от графичния дизайнер Николай Димитров. От създаването си през 1985 г. под името „Дни на младата театрална режисура“ на сцената в Ловеч са стъпили експериментални и развиващи театралния език спектакли. След прекъсване от 13 години „Младите в театъра“ се завърна със стремеж към откривателство и непримиримост към познатото – това доказа ловешкия театър и на своето единадесето издание.8 views0 comments