Search

"Шеги на любовта" с реж. Йосиф Сърчаджиев гостува на Театър Българска Армия

***ШЕГИ НА ЛЮБОВТА*** по едноактните пиеси "Предложение" и "Мечка" от А.П.Чехов гостува на Театър Българска Армия

Режисьор: Йосиф Сърчаджиев сценична адаптация и интермедии: Райна Томова сценография и костюми: Надя Василева-Ковачовска и Кирил Наумов участват: Явор Костов, Марина Георгиева, Стоян Руменин, Анастас Жайгаров, Петър Стойчев, Силвия Чобанова, Гьорги Трайков

“Шеги на любовта“ въвежда зрителите в комедийната страна на необятното Чехово въображение. Спектакълът обединява две истории с много чувство за хумор и лекота. Йосиф Сърчаджиев многократно се е докосвал до необятния, многопластов свят на Чехов чрез ролите си: Вуйчо Ваньо във „Вуйчо Ваньо“ (режисьор: Леонид Хайфец, Бургаски театър), Иванов в „Иванов“ (режисьор: Иван Добчев, Сфумато), считано за едно от най-високите актьорски постижения през 80-те и др.

По повод пиесите той споделя: „Те не са смешки, те са магьоснически експеримент на един голям човеколюбец, който превръща смешното, даже жалкото у човека в очарователно забавление, будещо умиление, прошка и любов!“ “Мечка“ и „Предложение“ са едни от най-популярните фарсове или водевили, които Чехов оставя след себе си. В писмо до Яков Полонски на 22 февруари 1888 г. Чехов пише: „За да избягам от времето, написах тривиален малък водевил [водевилчик] по френски, наречен „Мечка“... Уви! Когато от вестника „Ново време“ разберат, че пиша водевили, ще ме отлъчат. Какво да правя? Планирам нещо, което си заслужава - и - всичко е тра-ла-ла! Въпреки всичките ми опити да бъда сериозен, резултатът е нищо; при мен сериозното се редува с тривиалното!“

Премиерата на „Мечка“ е на 28-ми октомври, 1888, а на „Предложение“ – през 1890 г., като и двете са приети с огромен успех (дори самият Цар Александър е харесал пиесата „Предложение“ и е поръчал представление специално за него). Любопитен факт е, че самият Чехов не е имал добро мнение за тези свои фарсове, наричал е „Предложение“ "нещастна, скучна, вулгарна малка бурлеска" и е препоръчвал на директора на театъра да свива цигари с хартията, на която е написана. Независимо от мнението на автора, „Мечка“ и „Предложение“ са сред най-играните комедии на Чехов по цял свят.

Представлението започва от 19:00ч. на 16.09.2021г. - гр.София, Театър Българска Армия. След спектакъла публиката ще има възможността да се срещне с режисьора Йосиф Сърчаджиев и да поговори с него за важните за битието и житието теми.

57 views0 comments