Search

Постановката "Илинден" открива Шуменския фестивал Нова Българска Драма

В периода от 11 до 15 май Шумен отново ще събере знакови имена за театралното изкуство. В рамките на 5 дни Театрален фестивал „НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА“ ще представи най-доброто от българската драматургия през 2020 и 2021 г. Наложил се през годините с авторитета си, той е желано и очаквано събитие от театралното съсловие и публика. За първи път през 2021 ще бъдат излъчвани спектакли и онлайн. Публиката ще може да гледа в YouTube канала на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен постановките на театри от Русия и Румъния.

В първия ден на фестивала - 11.05 Драматичен театър Ловеч ще представи постановката "Илинден" с реж.Биляна Петрова.

----------------------------------------------------------

"Илинден"

по текстове от Димитър Талев и Пейо Яворов Драматизация и режисура: Биляна Петрова Сценография и костюми: Елица Андреева / Юлиана Войкова- Найман Композитор: Асен Аврамов Хореография: Елена Ангелова Плакат и мултимедия: Николай Димитров Езиков консултант: Доц. д-р Ана Кочева Участват: Иван Юруков, Анастас Жайгаров, Гьорги Трайков, Боряна Бабанова, Марина Георгиева, Петко Венелинов, Нина Суванджиева, Петър Стойчев, Диана Спасова, Марина Атанасова, Радослав Тодоров

Сюжетът накратко: Наричат го „Канатлъ шейтан“ – Хвъркатият дявол. Подписва писмата си с името Ахил. Това е Гоце Делчев – героят на един народ, който дава много жертви, за да извоюва свободата си. Спектакълът проследява неговата история през бурните и жестоки времена когато Македония все още е под турско робство. Започва подготовката на Илинденско-преображенското въстание... Ролята на Гоце Делчев е поверена на Иван Юруков (познато лице от киното ("Дъвка за балончета", "Аве", "Кметът" и др.) и телевизията, както и от сцените на Народен театър "Иван Вазов", Сфумато, Сатиричен театър и др. През 2008 г. получава награда от Министерството на културата за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието на българската култура.

----------------------------------------------------------------

Izabela Manolova Photography















80 views0 comments