Search

В света на дигиталния колаж с "Малките изложби ЗАД ЧЕРВЕНАТА ЗАВЕСА"

Това не е точно фотоизложба. Да, виждаме монохромни снимки. Но в тях има и нещо друго. Нещо, което се крие зад ъгъла на всяко съзнание. Нещо, което винаги е там, а ние не знаем как изглежда. Това са повече от снимки. Това са души. Души, замразени в момента на сътворение. Ако се вгледаме достатъчно можем в някакъв момент да видим себе си – призмата ще се пречупи и всичко ще се превърне в безкрайност. Късчета души, разпилени във вселени.

Малките изложби ЗАД ЧЕРВЕНАТА ЗАВЕСА са еволюцията на проекта „Зад червената завеса“. Чрез техниките на дигиталния колаж , разглеждането на задкулисната фотография придобива нови образи, ново съдържание. Всичко започва да прилича на себе си. Всичко се връща към собственото си начало.

Течението „Задкулисна фотография“, чийто основоположник е американският портретен фотограф Ани Лейбовиц, известна с подхода си за въплъщаване на личността на артиста в сценичния му образ. Течението, разгледано през монохромната фотография успява да въплъти това което се случва зад кулисите – процеса на изработка и структуриране на един спектакъл в това, което се случва пред тях – а именно, визуалната гледна точка на зрителя.

“The truth is in the eye of the beholder” – истината е в това, което бива видяно отстрани. Точно този цитат е разковничето в разглеждането на фотографските изображения, които поднесени в монохромия на зрителя създават усещането за близост до задкулисния процес.

Техниката за изработването на този тип дигитален колаж е основана на “Ефектът на Тачър” или илюзията на Тачър или „Eyesmouth-Wrongway“ - феномен, при който става по-трудно да се забележат промените на характеристиките в обърнато лице, въпреки че идентичните промени са очевидни в изправеното лице. Носи името на покойния британски премиер Маргарет Тачър, на чиято снимка ефектът е демонстриран за първи път. Ефектът първоначално е създаден през 1980 г. от Питър Томпсън, професор по психология в университета в Йорк. Илюзията създава подход, чрез който можем да погледнем в това което виждаме по един друг, нов начин. Техниката, разработена чрез монохромната фотография ни позволява да разгледаме изображението под друга призма, близка на нашата. Паралелна реалност, която съществува някъде там, в съзнанието на всеки един от нас.

Истината е, че всичко е един голям пъзел. Парчета живот, парчета реалности, комбинирани чрез емоцията. Чрез черното и бялото. Чрез миналото и бъдещето. Безвремие, преплетено в безкраен лабиринт от изображения.

„Когато вратите на възприятията се разтворят, нещата ще се проявят пред нас такива, каквито всъщност са - безкрайни“ – Уилиям Блейк.

Има няколко невъзможни творци, които вдъхновяват пътя на тази изложба, на този процес – невъзможни, защото самото им съществуване е парадокс. Уилиям Блейк. Джим Морисън. Дейвид Боуи. Джим Джармуш. Всички те са свързани, по точно определен начин. Ако се вгледате ,ще видите – всичко е там, всичко съществува. Погледнете малко по-отблизо. От другата страна.26 views0 comments